تلخی به احساس طعم تلخ در حفره دهان اشاره دارد که با مصرف غذاها یا نوشیدنی های تلخ مرتبط نیست، این مشکل می تواند خود به خود یا به طور مداوم ایجاد و منجر به یک احساس تلخ دائمی شود. تلخی دهان گاه به گاه بخشی طبیعی از درک طعم است، اما اگر مداوم باشد، نشان دهنده یک مشکل اساسی است.
علت تلخی دهان چیست؟
ایجاد مزه تلخ در دهان می تواند به دلایل زیر باشد:
داروها
برخی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها، آنتی هیستامین ها و داروهای ضد افسردگی می توانند باعث تغییر مزه و حس چشایی شود، مستقیماً بر گیرنده های چشایی تأثیر بگذارند یا در عملکرد طبیعی جوانه های چشایی اختلال ایجاد کنند.
خشکی دهان
خشکی دهان یا تولید ناکافی بزاق، که اغلب به دلیل کم آبی بدن، برخی داروها یا شرایط پزشکی ایجاد می شود، می تواند باعث ایحاد طعم بد در دهان شود. بزاق نقش مهمی در درک چشایی دارد، کمبود آن می تواند منجر به تغییر حس چشایی شود.
رفلاکس اسید
بیماری ریفلاکس معده می تواند باعث شود اسید معده به مری برگردد و به دهان برسد. این محتوای اسیدی در ایجاد طعم ناخوشایند تاثیر زیادی دارد.
تلخی دهان به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
بی توجهی به اقدامات بهداشتی دهان، مانند مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن، می تواند منجر به تجمع باکتری ها و پلاک در دهان شود. این باکتری ها ترکیباتی تولید می کنند که باعث ایجاد طعم تلخ می شوند.
عفونت ها
عفونت دندان و دهان مانند بیماری لثه یا برفک دهان (عفونت قارچی) منجر به تغییر مزه دهان می شوند؛ تعادل میکروارگانیسم های دهان را مختل می کنند و منجر به طعم ناخوشایند می شوند.
کمبودهای تغذیه ای
کمبود برخی مواد مغذی مانند روی یا ویتامین B12 می تواند در تغییر طعم دهان و تلخ شدن آن تاثیر بگذارد.
اثرات تلخی دهان
- کاهش اشتها: طعم ناخویشاند و بدن در دهان می تواند بر میل ما به خوردن تأثیر بگذارد و لذت غذا و نوشیدنی را کاهش دهد.
- تغییر ادراک طعم: تلخی مداوم، درک ما از طعم ها را مختل و تمایز دقیق بین طعم های مختلف را چالش برانگیز می کند.
- تاثیر بر کیفیت زندگی: این مشکل می تواند تاثیر منفی بر رفاه کلی و لذت بردن از فعالیت های روزانه داشته باشد و منجر به ناامیدی، اضطراب و کاهش کیفیت زندگی شود.
منبع: smilebright.ir
- سه شنبه ۰۸ خرداد ۰۳ ۲۳:۴۷ ۳۱ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر